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Internal Memo 

• I refer to your memo of 22 April enclosing copy of a letter of 5 February 
received from John Cash. 

As far as I am aware the relevant circulars issued by SHHD are 
1975 (GEPI) 40 dated 13 May 1975 and 1975 (GEN) 73 dated 24 September 
1975. These circulars provide that, since in Scotland it was considered 
that Health Boards (and the Agency) were not entitled to Crown exemption 
by virtue of their status as occupiers of hospital premises, they would 
have to apply for and hold licences as required by the Medicines Act
1968. I am not aware of these instructions having been altered by SHHD, 
aldbugh a stronger view has emerged in the interim from Lord Advocate 
Mackay that Health Boards (and the Agency) are Crown bodies and entitled 
in appropriate cases to Crown immunity (SHHD/DS(81)1). In fact, there 
is currently before the Inner House of the Court of Session an appeal 
from a decision by Lord Prosser in an interim interdict petition against 

• Greater Glasgow Health Board that the Board does not enjoy Crown status. 
This point, therefore, has not yet been judicially determined in Scotland, 
so that it might be premature to alter the advice tendered in the 1975 
circulars. 

I cannot understand the reference-to Crown immunity not applying in 
the event of product licences being obtained. Crown immunity can be 
pleaded at any time, and the fact of having done something which the 
immunity made unnecessary does not preclude immunity subsequently being 
claimed. The only effect of such immunity in the present context would 
relate to offences and prosecutions under sections 123 to 125 of the 
1968 Act and, if appropriate, a plea of Crown immunity could be taken 
by the Agency and/or its employees regardless of the existence of product 
licences. The matter of raising and pursuing claims for damages on 
the grounds of negligence in respect of product manufacture is one which 
is in no way affected by Crown immunity especially in the light of the 
two 1975 SHHD circulars. The point is that the policy in the matter 
is that pharmaceutical manufacture in the VHS is controlled under the 
licensing provisions of the 1968 Act in broadly the same way as applies 
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to commercial pharmaceutical manufacture - regardless of whether or 
not Crown immunity can be argued. 

Finally, I cannot understand why it should have been suggested that 
product licences were required if products were to be sold - regardless 
of whether or not Crown immunity arose. Section 8 of the 1968 Act provides 
for both the "manufacturers' licence" and the "wholesale dealers' licence. 
Any Crown immunity from the 1968 Act would apply to the entire Act, 
so that in this context the two licences are indistinguishable. 
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