
including CJD Test Kits in Annex IIA of the EU 1VD directive: Legal Issues. 
Question Answer 
If a test kit is CE marked is No, if a test kit is CE marked the NBS or the NHS it not 
the NBS or the NHS required to introduce it. 
required to introduce it? 

The IVD Directive does not oblige the NBS or NHS to use 
CE marked kit. The NBS choosing not to use the test on 
the basis of clear specification criteria is arguably 
permissible depending on the circumstances surrounding 
the choice not to use the test. The issue is whether any 
restriction imposed on its use or refusal to adopt a test 
amounts to anpbstacle. to placing on the market or putting 
in to service. (see second question). 

The Blood Safety and Quality Regulations 2005 do not, 
require,¢onations to be tested for vCJD If the Soy were to 
issue guidance on such testing blood establishments would 
be obliged to have regard to the guidanceY

It would not be a breach of duty under the NHS Act, 
because the evidence is that current tests will lead to many 
more false positives than true positives, and even true 
positives will not reflect the number of people who go on 
to develop clinical disease. 

EU Law 
The In-vitro Diagnostic 
Medical Devices Directive 
98/79/EC Human Rights Act 1998 

gives further effect to 
rights contained in the 
>ruropean Convention on 
Human Rights (ECI-1R) and 
makes them enforceable in 
domestic courts. 
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Would refusal by the NBS to 
use a CE marked test 
constitute an obstacle to 
placing on the market or 
putting into service. 

Is there is a legal 
compulsion to inform 
donors of an abnormal test 
result, rather than allowing 
donors to exercise choice in 
"whether or not to know"? 
Are medical practitioners 
required to inform natients 

weight up the cost in relation to the benefit obtained by -
testing. Nevertheless, providing warning of the potential 
risk of infection may meet this duty. Article 3is not  of  the HRA 

.. . ............................... .... .....Deleted:strict yrelevant. Article8 willnotposeaproblemaslong
` Deleted: oftheHRA as medical practitioners are advised of the risks so that they 

can advise their patients accordingly.
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It is arguable that such a choice does not question the CE 
mark as a mark ofafetv and fitness for intended purpose, _ 
rather the choice would be based on the fact that the CE 
mark does not attest to an appropriate specificity for the 
purposes of blood screening. The argument that it would 
not pose an obstacle' would be bolstered if GPs were free 
to use the test at the request of patients. 
The safest legal option is to require that all donors be )Directive 2002/98/EC 

legally g Y informed of a positive test result. It is not le justifiable Commission Directive 
to selectively report positive results to donors. It is noscible 2004/11 Inc
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Yes. It is imperative as a matter of medical law that 
healthcare providers warn patients of the risk of vCJD 
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of the potential risks of 
becoming infected with 

transmission through transfusion. However, it is not 
possible to advise with any certainty that the provision of 

Consumer Protection Act 
`Burton vCJD through blood sufficient information to patients would avoid potential 

1987 — the 
Judgement'. transfusion? - [DN: All liability under the CPA. 

procedures?] 
Medical Law. [DN: names 

Is it appropriate to delay the NHSBT would be liable at present under the Consumer The In-Vitro Diagnostic 
of Acts ??1. 
The Consumer Protection use of a screening test until Protection Act 1987 if a person was infected with vCJD Medical Devices Directive Act 1987. the tests have been properly through transfused blood because this is a known risk. 98/79/EC. 

evaluated. 
It is possible that NHSBT or doctors could be found liable 

The law of negligence, 

How long could it be delay? in negligence if a person was infected with vCJD. Judicial review (if a Whether or not it would be negligent not to use an decision is taken to delay available vCJD test would depend on a number of factors — the testing) 
for example, how great the risk of infection is, whether the 
cost of using the test is prohibitive and in particular Human Rights Act 1998 whether the patient has been warned of the risk of infection 
and consented in any event. Given that people who are NHS Legislation [DN: infected through transfusion can bring a claim under the which Act?] 
Consumer Protection Act it is perhaps unlikely that any 
claim would be brought in negligence which requires proof Medical Devices of fault. Reailations 2002 

It is difficult to reach a conclusion about whether a 
successful judicial review could be brought of any decision 
made by the Government to not use the test, especially 
without knowing what measures will be taken in this 
regard. However, as long as the decision to not use the 
testing is taken on the basis of a robust analysis of the issue 
and on full consideration of the relevant factors, it is very 
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unlikely that the decision could be successfully challenged 
on the basis of irrationality or on the basis that the 
Secretary of State has failed to discharge her duties under 

If the introduction of a test 

the NHS legislation. It is also unlikely that any human 
rights case could be brought if sufficient warning of the 
risks of infection is given to the medical profession. 

is delayed until its 
evaluation is completed and 
it is shown to meet the 
necessary sensitivity 
requirements, and a case of 
vCJD transmission occurred 
in that period, who would be 
liable? 
Can DH prevent the 
NBSINHS organisations 
using CE marked kit if they 
want to do so? 

Yes. Article 13 of the IVD Directive enables Member 
States to take interim measures to prohibit or restrict 
devices being placed on the market or put into service. The 
public health concerns around the introduction of a test that 

The In-vitro Diagnostic 
Medical Devices Directive 
98/79/EC. 

Medical Devices 
Regulations 2002 

was not sufficiently sensitive would probably be found by 
the Commission to fulfil the requirements of Article 13. 

What would DH's liability 
be if there was a case of 
vCJD transmission in the 
period before an Article 13 
restriction could be put in 
lace? 

Would refusal to introduce a 
CE marked test leave 

The Burton Judgement classes infected blood as a 
"defectiveproduct". This makes the blood services liable 

Consumer Protection Act 
1987. 

DHSC0022754_001 _0004 



NHSBT liable if a person in civil law for damage caused by any infection acquired 
became infected with vCJD from transfusion, once the existence of that infection in Liability in negligence. through a blood blood donations was known, even in the absence of a test (Unlikely that claims will transfusion? for detecting infection in individual cases, be brought in negligence, 

However, the Burton Judgement does not amount to a 
more likely to be under 
CPA). 

compulsion to introduce every available test regardless of 
the consequences. 

Are there any steps which It is not possible to say with any certainty that warning the Consumer Protection Act can be taken to avoid a public would enable the provider of infected blood to 1987. 
future judgement under the avoid liability under the CPA. If the court did decide that 
Consumer Protection Act. warnings could lower the public's expectation sufficiently 
1987, by warning the public so that liability does not arise, it also not possible to say 
that blood for transfusion how such warnings should be given and who to, but it 
may not be 1005 safe, would appear to be necessary at the very least for publicity 

to be made widely available, and not only given to the 
medical profession. 

Would a decision to include 
CJD test kits in Annex IIA 
be likely to affect the rights 
of citizens in other EU 
countries. 
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